Hatékony zsírégetés 7+1 egyszerű titka

Belekezdtél a diétába, tartottad minden szabályát és most nem tudod mi tévő legyél, mert a vírusveszély miatt nem szívesen mész fitness terembe, de még futni sem mindig? Ne hagyd kárba veszni a befektetett energiádat és a sok-sok kitartó edzés eredményét. Mutatunk pár egyszerű taktikát, amivel karban tarthatod a testsúlyodat és az edzettségedet.

Nem szabad, hogy pont most, amikor a leginkább szükséged lenne rá, veszítsd el az edzettség okozta egészséges immunrendszeredet és ráadásul hagyd alárendelni magadat a helyzet okozta nyomásnak.

Mert mi, akik sokat mozgunk, pontosan tudjuk mennyire kell a testedzés a stressz csökkentésére is, nem csak a zsírpárnák megelőzésére és csökkentésére.

Kezdjük is a 7+1 titok ismertetését, amivel megfelelő módon tudod aktivizálni a szervezetedben raktározott zsír mennyiségét. De amellett, hogy segíti a zsírégetésedet, ha megfelelően tudsz edzeni, de külön-külön végrehajtva edzés nélkül (az első 3 és az utolsó extra pont nélkül is) segíthetnek megakadályozni a felszedett kilók mennyiségét. 

1. titok: Próbálj meg legalább 70-80 percig mozogni egyfolytában, ha teheted a pulzusod figyelembevételével!

Először is kezdjük az alapoknál. Mit is jelent valójában a zsírégetés? Hogyan lehet a leghatékonyabban mozgósítani a raktározott zsírokat és főleg, hogyan oldhatom meg ezt otthon, minimális vagy nulla eszközigénnyel?

Meg fogsz lepődni, mert sokan nem tudják, hogy a hatékony zsírégető edzés nem az, amikor izzadtsággal elveszítjük testtömegünk pár százalékát, így edzés után kevesebbet mutat a mérleg. Korántsem ez lenne a helyes közelítés.

Ugyanis alapvetően szervezetünk csak akkor tud megfelelő módon, főleg zsírból nyerni energiát, ha a testedzést inkább kis, illetve közepes intenzitáson folytatjuk. Ami, könnyen meghatározható, abban az esetben, ha rendelkezésedre áll egy pulzusmérő óra, esetleg karkötő, ugyanis a zsírégetés a Te korodnak, vagy egyéni edzettségednek megfelelő maximális pulzusszám 60-70%-a között a leginkább meghatározó.

Ebben az úgynevezett 2. pulzuszónában, könnyű, vagy zsírégető zónában végzett edzés az azon kívül, hogy javítja az állóképességedet és bizony a tested képességét arra, hogy zsírból nyerjen energiát, még a szív és érrendszeredet is megfelelően erősíti. Emellett, ha a kijelölt pulzushatárok között mozogsz, képes leszel megfelelő ideig végezni az adott testedzést, így valóban számottevő zsírt tudsz mozgósítani.

A leginkább úgy tartható zsírégető zónában a pulzus, ha elsősorban szíved vonalában történik a karmozgásod. Ez lehet oldalirányban, vagy előre történő mozgás. De számtalan otthoni edzésvideót találhatsz a videómegosztókon is. A legfontosabb, hogy válaszd azt az intenzitást, ami nem fáraszt el már 10 perc után. Ha teheted, időnként ellenőrizd a pulzusodat.

Otthoni edzés - hasizom gyakorlat

Az edzést elkezdeni a legnehezebb, de erre találtuk ki a Pressure energizálót, melynek segítségével le se lehet majd beszélni egy szuper edzésről!


Emellett edzettségedtől, állóképességedtől és genetikai adottságaidtól függően akár egy kiadós séta (pl. kutyasétáltatás, kirándulás) is zsírégető edzésnek minősülhet. Otthoni módszer lehet pár aerobik lépés, vagy számtalan videó formájában elérhető gyakorlat. Könnyen megvalósítható, nem szükséges hozzá semmilyen eszköz, így bármikor elvégezheted pár négyzetméteren is a testedzést.

2. titok: Add hozzá a napjaidhoz a kardióedzést vagy a "kardióházimunkát"!

Ha van otthon futópadod, ellipszis trénered vagy szobakerékpárod, az egy kiváló megoldást nyújthat jelen helyzetben. Ha nincs időd heti 2-3-szor 70-80 perces edzéseket végrehajtani, akkor próbálj 20-40 perces kardió edzést beépíteni minden egyes napodba.

Ha már unod az otthoni edzések gyakorlatait, egy kitűnő átmeneti megoldás lehet a házimunka. Ugyanis a legtöbb esetben (majdnem minden embernél, de ha maratonfutó vagy élsportoló vagy, bizony kivétel lehetsz) a pulzusunk reagál az általános aktivitásra is. Így van ez a házimunkával is. Járvány idején kifejezetten jót teszel az otthonoddal és persze az egészségeddel is, ha rendszeressé teszed az alapos fertőtlenítést a lakás minden részén.

3. titok: Koncentrálj az edzésre, kapcsold ki a telefonodat!

Vagy ha onnan játszod a zenét, akkor csak az értesítéseket. Ez az edzés ideje, minden más most eltörpül.

A nap többi részében a híreket és az ismerősök megosztásait követed figyelemmel? Ideje ezt elengedni. Most elsődleges feladat, hogy a szervezetednek megadd azt, ami nélkülözhetetlen. Az örömforrást. És azt valóban csak úgy lehet, hogy 100%-ban átadod magadat az érzéseknek és az örömforrásnak, amit okozhat számodra. Próbáld betartani! Most egy picit nem számít semmi. Utána mindent megtudsz, amit szeretnél. 

4. titok: Próbáld csökkenteni a stressz szintedet!

Lehet ez jógával, pilates-szel, meditációval, mindfullnessel, vagy bármivel, ami neked beválik. Ha teheted kísérletezz vele, mi lehet az optimális számodra. Elképzelhető, hogy maga a mindennapi testmozgás is beválik. De ne feledd, hogy a stresszhormonok erőteljesen befolyásolják a raktározott zsír mennyiségét, így rendkívül jó hatással lehet a fogyókúrádra és a következő pont véghezvitelében is segíthet. Így közvetlenül és közvetetten is hatékony zsírraktározás-csökkentő.

5. titok: Aludj többet!

Nem is gondolnánk milyen pozitív hatással lehet a kielégítő mennyiségű és minőségű alvás az egészségünkre. Jelen esetben kiemelendő, hogy az étvágyat szabályozó hormonok hatékonyságát befolyásolja. Így a nap folyamán fokozott étvágyérzet kialakulásához vezethet, ha azt megelőzően nem aludtunk elég jól. Bizony a folyamatos 4-6 óra alvás, amit sokan „elég”-nek tartunk, az a tanulmányok alapján egy év alatt akár 5-8 kg súlyfelesleget is jelenthet.

Ráadásul most külön hangsúlyozni kell, hogy az alvásnak az immunrendszerre gyakorolt hatása sem elhanyagolható. Ha csak egyetlen éjszaka kevesebbet alszunk, már csökken az immunrendszerünk hatékonysága. Nem itt van a legegyszerűbb fegyver a kezünkben? Ne feledjük el használni.

A kielégítő minőségű alvás hozzájárul a testsúly fenntartásához és az immunrendszer normál működéséhez is

Egy fehérje, ami alvás közben is segíti az izomregenerációt? Ha edzettél egy jót akkor ne felejts el este is inni egy fehérje koncentrátumot, hogy holnap még jobbat edzhess!


6. titok: A táplálkozásod idején változtass!

Hallottál már az időszakos böjt módszeréről? Egyes kutatások azt igazolják, hogy annál, hogy mit eszel, fontosabb, hogy mikor. Ha igazán zsírt szeretnél égetni, egy kitűnő módja a 8 órás időablakban történő táplálkozás. Ez a módszer, azon túl, hogy befolyásolja a növekedési hormon, illetve a "zsírégető" noradrenalin szintjét szervezetünkben, megemeli az alapanyagcserénket is, így testmozgás nélkül is több kalóriát égetünk nap, mint nap. Hát még testmozgással...

Ha drasztikus változtatásnak tartod egyszerre a 8 órás időablak betartását, bevezetheted az életedbe lassacskán. Először csak 12 vagy 10 órás ablakban történjen, vagy csak reggelizz később és vacsorázz korábban, majd hetente csökkentsd a táplálkozási idő intervallumot, amennyivel szeretnéd. Meglásd hétről hétre egyre könnyebb lesz. Ha aggódsz, hogy esetleg az "éhezés" során többet veszíthetsz az oly kemény munkával elért izmaidból, mint a zsírpárnáidból, érdemes cukormentes BCAA-val megelőzni az úgynevezett katabolizmust. 

7. titok: A táplálkozásod módján változtass!

Bármit is teszünk az otthoni edzés során, a legjobb eredményt úgy tudjuk elérni, ha a táplálkozásunkra is odafigyelünk. Próbálj fehérje- és rostdúsan táplálkozni, így csökken az édesség utáni vágyad és kevesebb esélye lesz a félre- vagy túlevéseknek.

Emellett manapság már nem olyan földtől elrugaszkodott gondolat teljesen elengedni a cukorfogyasztást. Ma már számtalan szuper cukormentes desszert elérhető, készíthető. Főleg a feldolgozott élelmiszerekhez hozzáadott cukrokra gondolunk itt, illetve az italok fogyasztásával történő cukorbevitelre, ami jelen esetben is csak fölösleges és üres kalóriákat jelent. Ezt próbáljuk a napi 25 g alá csökkenteni, amennyiben lehetséges és máris érezni fogjuk a hatását, akár hetek alatt is.

Inventor fitt desszertjeivel számtalan bűntudatmentes sütemény készíthető

Egy kis édességre vágysz diéta alatt is? Fehérjével dúsított, cukormentes Fitt Desszertjeink rád várnak. Süss alakbarát Palacsintát, vagy Muffint bűntudat nélkül! 


+1 titok: az időtakarékos edzés: HIIT.

Biztosan Te is hallottál már róla. Ő a magas intenzitású intervallum edzés, melynek során rövid, magas intenzitású szakaszokat, az alacsony intenzitású mozgással váltogatunk. Segítségével képes leszel lemeríteni szervezeted glikogén (szénhidrát) raktárait, melynek újratöltésére egy úgynevezett utózsírégető hatás lép életbe. Így valójában az edzést követően történik a csoda. Erről külön cikkben részletesen beszámolunk.

Nagyon fontos, hogy kitartsunk a célunk mellett a legnehezebb időkben is. Ezzel a felsorolt pár egyszerű lépéssel már megalapozhatod a szervezeted zsírraktárainak mozgósítását. Ha sikerül betartani, esetleg napi, vagy heti rendszerességű edzéseket beiktatni, akkor nyert ügyed van. Csak tarts ki!